Goochelaar Roman Sudesh

De zeven allergrootste misverstanden over hypnose

Veel mensen zijn angstig voor hypnose. Bang dat ze rare dingen gaan doen, vreemd gaan gedragen of diepe verlangens en geheimen prijsgeven. Dit beeld komt voornamelijk door showhypnotiseurs die hun vrijwilligers de gekste dingen laten doen. Helaas is dit beeld niet juist, want er speelt veel meer dan dat wij weten.
Nu zijn er verkeerde ideeën en angsten ontstaan waardoor men niet direct in hypnose durft. Hypnose is anders dan je denkt. De grootste misverstanden over hypnose zal ik hieronder behandelen.

1. Controle kwijtraken
De grootste angst over hypnose is dat je je controle kwijtraakt en zonder dat je dat wilt je vreemd gaat gedragen. Het idee dat een hypnotiseur volledig de macht overneemt is gelukkig niet waar.
In hypnose ben je altijd in controle. Dat klinkt heel gek, maar je bent ten aller tijde bewust van wat je doet. Je zal namelijk nooit iets doen wat je niet wilt en bent je altijd bewust van het hier-en-nu. Je kan elk moment besluiten om te stoppen.
Tijdens een hypnoseshow speelt er meer dan je denkt. De grootste reden van ‘gek’ gedrag is dat vrijwilligers ze er zelf ontzettend veel lol in hebben. De suggesties van de hypnotiseur voeren ze met plezier uit en zijn allemaal in-control!

2. Hypnose is een soort slaap

Een groot misverstand is dat hypnose een soort slapen is. Hypnose komt van het Griekse woord hypnos, wat slaap betekent. Het lijkt ook alsof een gehypnotiseerd persoon in slaap is, maar het tegendeel is waar. In hypnose zit men in een diepe ontspannen modus waarin je zeer gefocust bent. Je bent nooit in slaap. Als je slaapt dan slaap je. Hypnose is het moment tussen waakzaamheid en slapen in.

3. In hypnose blijven hangen
Regelmatig krijg ik de vraag of je kan blijven hangen in hypnose. Dat je er niet meer uitkomt. Wat als er iets gebeurt met de hypnotiseur tijdens de show? Het is een enge gedachte, maar gelukkig geen terechte angst. Je kan niet blijven hangen in hypnose.
Hypnose is geen slaap, maar een vorm van ontspanning waarbij je zeer gefocust bent. Dit vind zich plaats in ons onderbewustzijn. Hier worden de hypnotische suggesties gegeven. Als de suggesties om wat voor reden dan ook ophouden, wint ons logica en verstand in het bewustzijn (hier-en-nu) het uiteindelijk van het onderbewustzijn. Het maakt niet uit hoe diep je in hypnose bent: zodra je bewustzijn ermee gaat bemoeien, stap je eruit. Daar kan je zelf op dat moment voor kiezen, het laten begeleiden door een hypnotiseur of zelf over laten gaan in slaap.

4. Ik kan niet in hypnose
Ik hoor vaak mensen roepen: “Ik kan niet in hypnose” of “Ik ben veel te slim voor hypnose”. Ik moet dan vaak lachen omdat deze mensen het beste in hypnose gaan.
Ieder mens kan in hypnose. Ieder mens gaat in hypnose. Het is geen kwestie van kunnen of willen, het is een feit. Hypnose is een combinatie van ontspannen, focussen en suggesties opvolgen en die talenten heeft iedereen in huis. Iedereen die kan leren, verbeelden of focussen kan gehypnotiseerd worden.
Niet iedereen kan even snel gehypnotiseerd worden. Slechts een klein aantal vrijwilligers bereikt binnen korte tijd een diepe hypnotische toestand om een show mee te houden.

5. Tegen je wil in gehypnotiseerd worden
Ook zijn er mensen die bang zijn om tegen hun wil in gehypnotiseerd te worden. Dat een iemand jou zonder dat je dat weet dingen laat doen die je niet wilt. Het klinkt als een spannende thriller en gelukkig berust dit argument ook op fictie. Het is niet mogelijk.
Hypnose vindt zich plaats in het onderbewustzijn. Jij geeft jezelf daar toestemming voor. Jij daalt daar zelf naartoe. Elke vorm van hypnose is namelijk zelf-hypnose. Daar is geen hypnotiseur voor nodig. Als jij niet in hypnose wilt gaat je automatisch je bewustzijn ermee bemoeien en die wint altijd! Jij besluit dus altijd of je wel of niet in hypnose gaat. Je bent altijd in controle en als je hypnose tegenhoudt of niet wilt ondergaan, dan gebeurt het niet, zo simpel is het.

6. Hypnose is iets bovennatuurlijks
Hypnose is fascinerend om te zien en te ervaren. Door simpele handelingen lijken vrijwilligers binnen de kortste keren betoverd te zijn. Hypnose heeft niets te maken met tovernarij of paranormale fenomenen. Er komen geen speciale krachten uit de ogen van een hypnotiseur en hij gebruikt geen geheime, occulte technieken om mensen te hypnotiseren.
Hypnose is een natuurlijk fenomeen. Het is er, geen twijfel over mogelijk. Net zoals slapen en wakker zijn, kan iedereen zelf in hypnose. Hypnose is al duizenden jaren bekend. Hypnose wordt gebruikt in de medische wetenschap om trauma’s, verslavingen of psychische klachten te verhelpen. Iedereen kan hypnose leren.

7. Hypnose is gevaarlijk
Dit is een goed argument die lastig te weerleggen is. Het gebruik van hypnose is in het algemeen veilig in de juiste handen. In enkele gevallen kunnen er tijdens hypnose wel gevaren op de loer liggen. Dit kan zowel bij de hypnotiseur als bij de vrijwilligers.
De fysieke ‘gevaren’ van hypnose schuilen in het moraal, ethiek, kennis en professionaliteit bij de hypnotiseur en bij een gehypnotiseerde kan dat te maken hebben met lichamelijke of psychische klachten.
Een professionele hypnotiseur heeft een jarenlange opleiding achter de rug en begeleid je zo veilig mogelijk in een prettige hypnose.

The Mindplayer
Ondanks alle angsten over hypnose blijven mensen gefascineerd in dit fenomeen. En stiekem wilt iedereen het toch meemaken.
The Mindplayer is een hypnose show waarin je kan zien en ervaren wat hypnose is.
Geloof me, dit is anders dan je denkt. Ik heb geen intentie om je voor schut te zetten. Ik ga je geen dingen laten doen die je niet wilt of achteraf spijt van krijgt.
Ik laat je een aantal demonstraties zien en als je niet mee wilt doen is dat ook geen probleem. Ik beloof je een geweldig spraakmakend en hilarisch avondje uit!

Koop je kaarten…NU!

Zaterdag 5 maart 2016
20.15 uur

Islemunda, Podium van IJsselmonde
Herenwaard 17
Rotterdam

Kaartjes zijn te koop via http://www.islemunda.nl/voorstelling/roman-hypnose

Voorverkoop € 12,50
Aan de deur € 15,00

hypnose mindplayer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *