Goochelaar Roman Sudesh

Hypnose: Echt of Nep?

In aanloop op Mindplayer, de hypnoseshow, wordt mij geregeld de vraag gesteld of hypnose nou echt is of een soort hoax. Ik snap heel goed dat mensen dat vragen, omdat dat komt door het beeld dat we hebben van hypnose. Het is ongelooflijk om te zien hoe vrijwilligers binnen een seconden in slaap vallen en enkele ogenblikken daarna springend en kwakend een kikker nadoen; dat moet haast wel gespeeld zijn. Maar is dat wel zo?

Wat is hypnose?
Hypnose is een vorm van ontspanning waarbij je vanuit je onderbewustzijn heel gefocust kan zijn. Hypnose wordt al duizenden jaren toegepast. Denk aan gebeds- en rusthuizen, ritmische Sjamaanmuziek, tot de moderne wetenschap nu. Hypnose is momenteel een zeer gerespecteerde methode om patiënten met psychische of fysieke problemen te helpen.

Je bewustzijn en onderbewustzijn zijn continu met elkaar aan het communiceren. In je bewustzijn zit onder andere het hier-en-nu, je logica en je denkkracht. In je onderbewustzijn zitten je emoties, gevoelens en gewoontes.

Werking
In hypnose laat je het hier en nu (bewustzijn) los en zak je direct naar het onderbewustzijn die je van daaruit kan aansturen of (her)programmeren. Hierin kan je jezelf suggesties geven die later door het bewustzijn kunnen worden overgenomen: Stoppen met roken, meer zelfvertrouwen of een kikker nadoen.

Daar is in principe geen hypnotiseur of hypnotherapeut voor nodig, want elke hypnose is namelijk zelfhypnose. De hypnotiseur kan je zien als een soort navigatiesysteem. Hij zegt linksaf, jij gaat linksaf. De suggestie moet wel enigszins realistisch zijn. Want als het navigatiesysteem rechtsaf zegt, maar daar juist de weg ophoudt… dan ga je zelf weer nadenken. En zodra je bewustzijn ermee gaat bemoeien, val je uit hypnose.

Showhypnose
Bij showhypnose worden ongeveer dezelfde technieken gebruikt als therapeutische hypnose, met als doel om het publiek te vermaken en verwonderen. Binnen bepaalde kaders is het mogelijk om bijzondere suggesties te geven. Zal jij dan ook binnen een seconden gaan kwaken als een kikker?

In diepe hypnose ben je niet bezig met je logica en verstand, maar enkel met ontspannen en genieten. Je doet het, want het is zo. Je weet ook wel dat je een kikker nadoet, je weet ook dat je er op elk moment mee kan stoppen. Maar daar ben je niet mee bezig. Je bent aan het genieten. Uiteraard binnen jouw acceptabele kaders!

Een kikker nadoen is niet voor iedereen weggelegd. De beste vrijwilligers zijn mensen die zich snel op hun gemak voelen, een goede concentratie en verbeeldingsvermogen hebben. Aan de hand van interactieve experimenten selecteert de hypnotiseur de vrijwilligers die het meest vatbaar zijn voor hypnose. Slechts enkelen kunnen tijdens een show binnen een korte tijd een verhoogde staat van hypnose bereiken dat ze ontzettend gefocust zijn en veel plezier beleven aan het entertainen van het publiek. Uiteindelijk is showhypnose is een interactief spel tussen hypnotiseur en vrijwilligers met als doel entertainen en verwonderen.

Is hypnose echt?
Hypnose is geen hoax. Hypnose is hartstikke echt! Hypnose bestaat! Hypnose is een natuurlijk fenomeen! Iedereen, elk mens en zelfs dieren kunnen in hypnose. Zelfs jij hebt wel eens iets hypnotisch hebt ervaren… Wellicht niet zo extreem als bovenstaande voorbeelden, maar iedereen die wel eens dagdroomt, fantaseert, sleutels kwijt is die achteraf recht voor je neus liggen, is in een bepaalde staat van hypnose geweest.
Iedereen kan in hypnose. Iedereen kan een kikker nadoen in hypnose, maar het lukt niet altijd even snel bij iedereen.

Maar… 
Waarom zou ik je een kikker laten nadoen? Helaas is dat het algemene beeld van zo’n hypnoseshow. Hypnose is zo veel meer! In Mindplayer laat ik je zien dat het ANDERS kan!

Ik heb niet de intentie om je voor schut te zetten in mijn show.
Ik beloof je dat ik zal je niet laten kwaken als een kikker. Ik zal je geen kledingstukken uit laten trekken en zal niet achter je diepste geheimen aangaan. Dat is allemaal niet nodig! Erewoord!
Wil je meer weten over de werking van hypnose. Wil je hypnose ervaren of gewoon genieten van een hilarisch avondje uit?

Kom dan zaterdagavond 5 maart 20.15 uur, 20.15 uur naar Islemunda, Podium van IJsselmonde.

Koop snel je kaartjes:
Voorverkoop: € 12,50
Aan de deur: € 15,00

Als je durft.

Roman Sudesh is The Mindplayer
http://www.islemunda.nl/voorstelling/roman-hypnose

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *